Menü
Telefonszám
Kapcsolat
Keresőoptimalizálás a linképítési titkok ismeretében

2017. augusztus 15, kedd 23:08 (Frissítve: 2023-02-28)

*** FRISSÍTVE *** 2021. április 1: ÖN helyett TE. 2005-től 16 éven át minden cikkemet ÖNÖZŐ formában írtam, mint ezt a cikket is. Az új kor szellemében a frissebb írások már TEGEZŐ hangnem beszélnek Hozzád.

A konkurensek féltve őrzött linképítési titkai

A backlink elemzéssel feltárul, honnan szereznek értékes linkeket

A Google keresőben lévő konkurensek linképítési titkaiból sokat tanulhatunk. Lemásolva a keresőoptimalizálás módszerüket, meg is előzhetjük őket. Hogyan szerezték meg az első, második, stb helyet? Könnyen útmutatást kapunk, ha néhány fontos kérdésre ismerjük a választ. Milyen honlapokról kapnak linkeket? Milyen szövegű linkeket kapnak? Hány linkszövegben szerepelnek kulcsszavak? Hogyan védekeznek a Pingvin büntetés ellen? Ezekre ad választ a SEOzseni 3 felturbózott linkprofil és helyezés elemző funkciója. Habár korábban használatuk előfizetéshez volt kötve, mostantól minden SEOzseni felhasználó ingyen elérheti:

A tartalmilag kiváló és hiteles, megbízható honlapok kerülnek a Google kereső élmezőnybe. Ezt a Google annak alapján számítja, hogy más weboldalakon milyen minőségben és mennyiségben talál az Ön weboldalára hivatkozó linkeket.

A link összekapcsolja az Ön weboldalát a link szövegével és a link szövegkörnyezetében talált kulcsszavakkal. Az ilyen linken keresztül az Ön weboldalához hozzáadódik a forrás oldalon szereplő kulcsszavak értéke, pontszáma.

Szimpla matek: a SEO lényege, amikor több pontja lesz, mint az Ön előtt lévő honlapnak, helyet cserélnek. Keresőoptimalizálással így kerülhet az első helyre villámgyorsan.

Emiatt a linkekkel történő súlyos visszaélés brutális büntetést vált ki. Örökre kizárja a kereső weboldalát a találatok közül. A weboldalába fektetett minden fáradtságos munkája, minden jövőben elérhető bevétele örökre elvész.

Tanulni azoktól lehet a legtöbbet, akiknek sikerült az első, második, harmadik, stb helyre kerülni. Valamivel kiérdemelték a jó helyezést. Sokszor a kiváló linképítés sikerük záloga. Arra ugye senki sem számít, hogy a konkurensek örömmel elmesélik titkaikat? Nincs is rá szükség, mert a SEOzseni 3 felturbózott linkprofil és helyezés elemző funkciója elárulja azokat.

TOP100 helyezés változás

Mindenkinek van egy (vagy több) kedvenc kulcsszava. Beírja a keresőbe és nézegeti, amit lát. Gyakran jól ismeri már, hogy mit lát az első oldalon. De ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis több ezer honlap magának akarja az első helyet. Vajon ki, mit és hogyan tesz azért, hogy első legyen? Milyen feltörekvő honlapokra kell figyelni? Ki kapott Pingvin büntetést? Ki esett vissza és melyik honlap nyert ezen?

Izgalmas kérdések. Amire úgy kapunk választ, hogy megjegyezzük az adott kulcsszóra megjelenő legalább 100 honlap helyezését. Később újra és újra megnézzük a helyezéseket. Ezeket összevetve immár ködbevesző emlékeinkkel :)

Pontosan ezt teszi a SEOzseni keresőoptimalizálás TOP100 helyezés figyelője:

  • Ön megad egy kulcsszót, majd lefuttatja az elemzést
  • Látja az első 100 honlapot
  • Ha korábban már végzett TOP100 helyezés ellenőrzést, az eredményeket egy összehasonlító táblázatban látja
  • A táblázatból kiderül, hogyan változott a TOP100 honlapok sorrendje.

Ezt az eszközt itt találja:

  • Elemzés menü ► Kulcsszó TOP100 lista
  • Beírja kedvenc kulcsszavát, majd kattint a gombra

Valami ilyesmit fog látni:

SEOzseni keresőoptimalizálás TOP100 helyezés figyelő eszköze. A helyezések változásából kiderül, melyik konkurens tört az élre. Ki esett vissza és ami a legfontosabb: ki kaphatott Pingvin büntetést

Még mielőtt megijedne, nyugodjon meg: Ön is tudja használni. A táblázat soraiban a helyezések vannak, az oszlopokban a dátumok. Átlátható, hogy melyik napon melyik honlap szerezte meg az X-edik helyet. Néhány fontos segítséggel:

Ha az egeret a honlap fölé viszi, megváltozik a honlap hátterének színe. Jobban átláthatja, hogy milyen utat tett meg a honlap.

Vannak ilyen furcsa ikonok és számok a domain nevek előtt és után, amivel feltárulnak a versenytársak féltve őrzött titkai. A kulcsszó ikon a linkprofil elemzéshez visz. A grafikon ikon a csak az adott honlap korábbi helyezését mutatja.

Ez nem is bonyolult, de nézzük ezeket a mágikus számokat:

  • #1.) Honlap előtt levő számok: az mutatja, hány helyet ugrik / esik a honlap az aktuális dátumhoz képest a következő, újabb, frissebb TOP100 listában
  • #2.) Honlap után levő számok: azt mutatja, hány helyet ugrott / esett a honlap az aktuális dátumhoz képest az előző, régebbi TOP100 listában
  • #3.) Piros hátterű 100+ figyelmeztetés: azt jelenti, hogy a honlap nincs az első 100 találat között. A Pingvin büntetés egyértelmű jele

Mit is vehetünk észre egy ilyen táblázatból?

Rögtön szemet szúr, hogy melyik honlap lépett hatalmasat előre. Érdemes alaposan tanulmányozni ezek linkprofiljait. Lehet, hogy a közelmúltban csatlakoztak valamilyen linképítő vagy PR cikk megosztó hálózathoz

Erősen Pingvin büntetés gyanús, ha egy korábban jól szerplő honlap pár nappal később az első 100-ba sem kerül be

A Google Pingvin 4.0 sajátossága, hogy eltörölt minden korábbi büntetést. A fő algoritmus része lett, ezért a büntetéseket valós időben osztogatja. Így átmenetileg néhány honlap hirtelen, jó helyezést kap, de a linkek újraindexelésével a helyezést ismét elveszíti

Hát nem fantasztikus? Ugye milyen sokat tudhatunk meg ezzel a kis eszközzel? De ez még nem minden. Még van 2 szintén durván hatékony elemző eszköz. Amivel kideríthetjük, honnan szerez linkeket a konkurens. Büntetést kapott a rossz linkszövegek miatt? Helyezést nyert minőségi linképítéssel? Sok minden kiderül a linkprofil elemző funkcióval:

Linkprofil elemzés kifejezetten magyar webre specializálva

Most jön a SEOzseni egyik legizgalmasabb funkciója. Ez a linkprofil elemzés. A SEOzseni saját indexelője több terabájtnyi adatból eddig több mint 750 millió (frissítve:) 1,4 milliárd linkkapcsolatot detektált. Ezen linkkapcsolatok között ott szerepelhet az Ön konkurense is. Felfedi a titkot, honnan szerez linkeket:

  • milyen linkkatalógusokba regisztrált
  • milyen linkcsere hálózatnak a tagja
  • milyen PR cikk hálózatnak a tagja
  • milyen egyéb forrásokból szerez linket

Ezt az eszközt itt találja:

  • a TOP100 listában kattint a honlap neve előtt szereplő kulcsszó ikonra, vagy
  • Elemzés menü ► Konkurens linkprofil elemzése

Valami ilyesmit fog látni:

A konkurens honlap mélylink profilja. Megtudhatja, honnan kap linkeket és melyik aloldalára hivatkoznak a linkek. Kiderülhet, milyen linkcsere és / vagy PR cikk hálózatnak lehet a tagja. A linkszövegek elemzésével még mélyebbre áshat a konkurens titkaiban

Habár több szerver éjjel-nappal gyűjti az adatokat, a linkprofil elemzés sosem lesz 100%-os pontosságú. Nagyon sok olyan link van, amit az indexelő még nem térképezett fel. Ez egy óriási előny, hogy belenézhet a konkurensek linkjeibe. Az adatok védelme miatt egy honlapról maximum 1.000 linket mutat a rendszer. A teljes adatbázishoz csak én férhetek hozzá.

De itt még mindig nincs vége. A linkszövegek beolvasása után vár egy izgalmas feladat. Ki kell deríteni, hogyan operál a konkurens a linkek szövegeivel

Linkfa

Nem titok, hogy óriásit javít a helyezésen, ha a honlapjára hivatkozó link szövegébe kulcsszavakat ír. Ha azonban ez természetellenes, akkor a Pingvin eltávolítja a keresőből honlapját. Éppen ezért kell rendkívül megfontoltan, óvatosan bánni a linkszövegre helyezett kulcsszavakkal.

Ha túl sok link mutat a honlapja kezdőlapjára, könnyen természetellenesnek veheti a Pingvin algoritmus. Amellett, hogy a kulcsszavas linkszövegekkel vigyázni kell, törekedni kell arra is, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben kapjanak linkeket a honlapja aloldalai.

Mikor jó, ha kulcsszó van a linkszövegben? Mikor kap érte büntetést? Milyen aloldalakra végzett linképítést a konkurens? Ilyen kérdésekre adhat választ a SEOzseni úgynevezett Linkfa eszköze.

Ezt az eszközt itt találja:

  • A linkprofil elemzés táblázata előtt kattintson a „Linkfa megtekintése” ikonra.

Valami hasonlót fog látni:

 

Linkfa: megmutatja, hogy milyen oldalakra hány linket kap a konkurens. Lentebb görgetve a linkszövegekből megtudhatja, milyen arányban használ linkszövegre helyezett kulcsszavakat a konkurens

A Linkfában könnyen átláthatja, milyen rafinált módon szerzi a mélylinkeket a konkurens. Ha lentebb görget, még érdekesebb dolgokra jöhet rá. A linkszövegek részletezése megmutatja:

  • hány egyedi linkszöveget használ a konkurens
  • hányszor használta ugyanazt a linkszöveget
  • melyik linkszövegben szerepelnek kulcsszavak
  • milyen arányban használ kulcsszavas linkszöveget

Van még egy izgalmas funkciója a Linkfának. Megvizsgálhatjuk a linkszövegeket kifejezetten egy kulcsszó alapján. A lap tetején van egy „Kulcsszó vizsgálata”, oda írja kedvenc kulcsszavát:

  • Kulcsszó vizsgálat: kiemeli a megadott kulcsszót a linkek szövegéből. Megnézheti, hogy az adott kulcsszó hányszor és milyen variációkban található meg a linkszövegek között
  • Kulcsszó szűrése: csak azokat a linkeket látja, amiben szerepel a kulcsszó

Ezek az eszközök minden SEOzseni felhasználónak ingyenesek

Minden SEOzseni felhasználója kedve szerint használhatja ezeket a funkciókat. Habár korábban használatuk előfizetéshez volt kötve, mostantól ingyenessé vált mindenki számára.

A SEOzseni-be itt jelentkezhet be. Ha még nincs felhasználói fiókja, itt hozhat létre egyet ingyen

Te mire szeretnél megoldást? Írd le a kérdésed, észrevételed:

*Név:

E-mail cím (Nem publikus. Értesítést kapsz, ha érkezik válasz a kommentedre):

*Hozzászólás:

--
Köszönöm megtisztelő figyelmed, tisztelettel:

Verdes János
Verdes János
Weboldal készítés, keresőoptimalizálás (SEO) és online marketing 2005 óta.

© 2005 - 2024 seozseni.hu | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.