Menü
Telefonszám
Kapcsolat
Keresőoptimalizálás adaptív linképítéssel

2018. január 14, vasárnap 16:23

SEOZSENI adaptív linképítés

A Google Pingvin büntetés elkerüléséhez, a konkurensek megelőzéséhez és az elért helyezések megtartásához adaptív linképítésre van szükség. Az országban itt olvashat először adaptív, azaz alkalmazkodó linképítésről:

Mondjuk ki: a Google mérnökei sok borsot törtek az orrunk alá a Pingvin frissítésekkel. Ez a büntető algoritmus a linképítés fő ellensége. Aki tapasztalta már a hatását, a mai napig nagyon óvatos, ha linképítésről van szó. Jogosan, hiszen egyik nap megállás nélkül csörögnek a telefonok - míg hirtelen másnapra minden elnémul. Az egész akkor válik igazán ijesztővé, amikor a váratlan fordulatot követő napokban is „tombol” a síri csend.

Aki hallott vagy tapasztalt ilyesmit, soha többé nem fog azonnal fejest ugrani egy „újabb linképítési őrületbe”. Ez a tanulmány nekik készült.

Mit kell biztosan tudni ahhoz, hogy ne féljen a Pingvin büntetéstől?

Még a Pingvin előtti világban, az „egzakt érkező” típusú linkekkel lehetett nagyon könnyen és gyorsan első helyre jutni:

Magyarországi keresőoptimalizálás rekordom, 2009:

  • 254.422 db "long tail" kulcsszó került első oldalra a Google keresőben
  • 178.352 db "long tail" kulcsszó került első HELYRE a Google keresőben
  • A teljes lista itt >>>

Sajnos azok az évek elmúltak. Akkoriban a keresőoptimalizálás villámgyorsan hozott eredményeket. De ma már a Google helyezéseket megállapító algoritmusába beépítettek egy kontroll programot. Ezt nevezik Pingvin algoritmus frissítésnek. Hivatalosan a természetellenes linképítés megállítása a feladata. De mi a természetes és mi a természetellenes? Ezt egy sor algoritmus dönti el. Amit a mérnökök matekoztak ki.

Egy kis Pingvin történelem:

  • Pingvin 1.0: egzakt linkszövegek gyilkosa
  • Pingvin 2.0: mély linkek hiányában büntetett kegyetlenül
  • Pingvin 3.0: kulcsszavas linkszövegek ádáz ellensége
  • Pingvin 4.0: mindezek együtt, de már valós időben

A Pingvin 4.0-ról röviden: mint az elődje, a természetellenes linképítés miatt büntet nagyon súlyosan. A változás az, hogy míg az elődjei egyszerre, egy napon futottak le, az új valós időben fut. Ez azt jelenti, hogy a Pingvin 4.0 a korábbi Pingvin büntetéseket feloldja, majd a linkek és linkszövegek újraindexelésével ismét kiosztja a büntetéseket.

A büntetések felfüggesztése és újra aktiválása miatt egy átmeneti időszakba értünk. Néhány hónap alatt a Googlebot feltérképezi a linkeket és visszaáll a Pingvin 4.0 bevezetése előtti rangsor. Addig folyamatosan változik a találati lista. Megfigyelhető, hogy korábban megbüntetett weboldalak a találati lista élére ugranak. Csak néhány napig, mert utána újból kivágja az első 100 találat közül.

Ennek a figyelésére átírtam 3 fontos funkciót, részletek itt:

A konkurensek féltve őrzött linképítési titkai >>>

Adaptív linképítés Báziscikk 3.0-val: 15 paraméter alapján változtatható a 10 fő linktípus aránya. Mindig az aktuális versenyhez igazodva a konkurensek megelőzése és a büntetések elkerülése miatt

A honlapjára hivatkozó linkeknek van egy szövege és van egy célja. Ezek alapján megkülönbeztethetünk 10 fő linktípust. Könnyebben áttekinthető táblázatban:

 

  Egzakt Kulcsszavas Nem-kulcsszavas Organikus Brand
Érkező ...a sikeres SEO után... ...gyakran szükség van SEO tippekre a helyezések... ...természetesen a Báziscikk 3.0 könnyen szerkeszthető... ...amiről részletesen itt olvashatunk... ...részletek a SEOZSENI honlapon...
Mélylink ...a sikeres SEO után... ...gyakran szükség van SEO tippekre a helyezések... ...természetesen a Báziscikk 3.0 könnyen szerkeszthető... ...amiről részletesen itt olvashatunk... ...részletek a SEOZSENI honlapon...


#1. Tábzlázat: a 10 fő linktípus példákkal

A SEOZSENI link indexelő szerverei több mint 750 millió linkkapcsolatot térképeztek fel eddig a magyar honlapok között. Ez óriási adatbázis, amiből saját kutatások alapján megbízhatóan modellezhető a Pingvin működése. Emellett az erős versenyben is stabilan az élen szereplő honlapok linkprofil elemzését is lehetővé teszi az indexelő.

A linképítésnél megfelelő arányban kell kapni honlapjának mind a 10 fő linktípusból. Ha rosszak az arányok, nem kerülhet az élmezőnybe és még Pingvin büntetést is kaphat. A megfelelő arányok kiszámításában segít a konkurensek linkprofil térképe. Ami minden versenyben változik a Google Kolibri (Hummingbird) rendszere óta.

Az adaptív linképítés azt jelenti, hogy a Báziscikk 3.0 újraértelmezte a linképítést. 13 paraméter alapján azonnal módosíthatom a linktípusok arányait. A pontos arányokat mindig a verseny diktálja. Van, ahol mondjuk 20%-os „egzakt érkező oldal” típusú linkért büntet a Pingvin. Míg más kulcsszavaknál nem lehet az élmezőnybe jutni 20%-nál kisebb „egzakt érkező oldal” típusú linkek nélkül.

A pontos arányok kiszámításához még 2015 év végén írtam egy speciális analitikai programot. Azóta 1.076 kulcsszót és 43.467 honlapot figyelek. Van egy ideális átlag, ami a helyezés megszerzéséhez és megtartásához kell. Ez a kiindulási pont, ami minden kulcsszónál változni fog a versenyhez igazodva.

Ez az adaptív linképítés lényege: mindig az aktuális versenyhez igazodva kell változtatni a 10 fő linktípus arányain. Ami kulcsszavanként teljesen eltérő is lehet.

Tetszett a cikk? Szeretne hasonló keresőoptimalizálás és linképítés tippeket?

A Google rangsorolási algoritmusa folyamatosan változik. Vigyázzon, ha nem frissíti tusádát, elavulnak SEO módszerei és lerontja a kemény munkával megszerzett helyezést. Legyen naprakész és értesüljön a legújabb keresőoptimalizálás tippekről. Iratkozzon fel a blog értesítőre és kap egy e-mailt, amikor hasonló cikk érkezik:

No-spam: csak keresőoptimalizálás és linképítés cikkeket kap, reklámot soha

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:

--
A közismert keresőoptimalizálás és linképítés technikák szakszerű alkalmazásával weboldala jobbá, értékesebbé válhat. A weboldala minőségi továbbfejlesztésével elnyerheti méltó helyét a Google kereső élmezőnyében. Ebben segít Önnek a SEOZSENI. Köszönöm figyelmét, tisztelettel:

Verdes János
Verdes János
Keresőoptimalizálás (SEO) szakértő, a SEOZSENI szerzője

© 2005 - 2020 seozseni.hu | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.