Menü
Telefonszám
Kapcsolat
Google SEO keresőoptimalizálás: BERT algoritmus frissítés

2019. október 27, vasárnap 14:26

Google BERT algoritmus frissítés: az elmúlt 5 év legnagyobb dobása

Itt az ideje fokozni a SEO készültséget. A Google hivatalosan is bejelentette, hogy óriási algoritmus frissítést hajtott végre: „a legnagyobb ugrás az elmúlt 5 évben, az internetes keresés egyik legnagyobb lépése”. Alapjaiban érinti a keresőoptimalizálást, nézzük a változásokat

A mesterséges intelligencia korában élünk. Az algoritmus felismeri a fotón szereplő tárgyakat. Megérti az írott és mondott szöveg mondanivalóját. Képes valós időben a mobiltelefon kameráján keresztül azonnali szöveg fordításra. A mostani algoritmus frissítés ennek a vívmánya.

A Google hivatalos közleményében sokat elárult a BERT működéséről. Ez egy angol mozaikszó: Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Magyarul kissé kacifántos és nem is mond semmit, valami hasonló: az átalakítókból származó kétirányú kódoló ábrázolás.

A jövő most kezdődik: mesterséges intelligencia, kvantumszámítógép és a Google keresőoptimalizálás

A Google legnagyobb feladata az NLP (natural language proceccing), azaz a természetes nyelvfeldolgozás. Ezzel az eljárással beszélgethetünk a számítógéppel: kérdéseket tehetünk fel, amire képes értelmesen és helyesen válaszolni. A BERT algoritmus frissítés egy nagyszabású NLP csomag, amit a Google nyílt forráskódúvá tett annak az érdekében, hogy minél többen vegyenek részt a fejlesztésében.

A mesterséges intelligencia borzasztó nagy számítási kapacitást igényel. Ezért is érhető a Google nagyfokú érdeklődése a kvantumszámítógépek iránt. Milyen izgalmas egybeesés, hogy a Google a napokban hivatalosan is bejelentette: elérte a kvantumfölényt, vagyis 200 másodperc alatt elvégzett egy hagyományos szuperszámítógéppel 10.000 évig tartó számítási feladatot.

Úgy tűnik a Google eltökélt: teljesen emberi keresőrendszert készít. Megérti a felhasználók szándékát és annak megfelelő találatokat fog nyújtani. A keresőoptimalizálást is alapjaiban érinti, mivel a szövegértelmezés miatt egyre fontosabb szerepet kapnak a szemantikus kifejezések.

Készültségi fokozatot magasra állítani: még nem aktiválták magyar nyelvterületen - de hamarosan ez is megtörténik

A Google szerint a keresések 10 százalékát érinti a BERT frissítés. A felhozott példák alapján egész jól értelmezi az angol nyelvtant a BERT frissítés. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a long-tail kulcsszavak esetében várható nagy változás. A Google keresések 15%-a teljesen új keresés: amire még soha, senki nem keresett rá. Itt van a legnagyobb szükség arra, hogy a kereső valóban kitalálja, mit is akart a felhasználó.

Gyakran előfordul, hogy a Google félrenavigál. Főleg akkor, amikor specifikus problémára keresünk megoldást. Ilyenkor tiszta idegesek leszünk, mert sokszor ugyanazokat a fórum bejegyzéseket látjuk. Valószínűleg a BERT frissítés legnagyobb hatása ekkor érezhető. Ez csak megérzés, mindenki készüljön és végezzen legalább hetente egyszer TOP100 elemzést.

Hogyan tovább?

Az egész SEO világ középpontja a Google egyre jobb szövegértő képessége köré épül. Jól belinkelt, erős weboldalakat is megelőzhetnek oldalak, látszólag ok nélkül. Sok esetben a kiemelkedő tartalomnak köszönhető.

Sokan elfelejtik, hogy a keresőoptimalizálás nem merül ki csak linképítésben. Habár a linkek még mindig nagyon fontosak, a tartalomépítés egyenesen elengedhetetlen. Mi kell az élmezőnybe jutáshoz? A recept ugyanaz:

Tetszett a cikk? Szeretne hasonló keresőoptimalizálás és linképítés tippeket?

A Google rangsorolási algoritmusa folyamatosan változik. Vigyázzon, ha nem frissíti tusádát, elavulnak SEO módszerei és lerontja a kemény munkával megszerzett helyezést. Legyen naprakész és értesüljön a legújabb keresőoptimalizálás tippekről. Iratkozzon fel a blog értesítőre és kap egy e-mailt, amikor hasonló cikk érkezik:

No-spam: csak keresőoptimalizálás és linképítés cikkeket kap, reklámot soha

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:

--
A közismert keresőoptimalizálás és linképítés technikák szakszerű alkalmazásával weboldala jobbá, értékesebbé válhat. A weboldala minőségi továbbfejlesztésével elnyerheti méltó helyét a Google kereső élmezőnyében. Ebben segít Önnek a SEOZSENI. Köszönöm figyelmét, tisztelettel:

Verdes János
Verdes János
Keresőoptimalizálás (SEO) szakértő, a SEOZSENI szerzője

© 2005 - 2020 seozseni.hu | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.