Menü
Telefonszám
Kapcsolat
Google Pingvin frissítés: 2019. április 7.

2019. április 08, hétfő 13:14

Google Pingvin frissítés / büntetés: 2019. április 7.

Visszatért a linkszövegek mészárosa! Patinás, 5-6 éve első helyet tartó weboldalak tűntek el az élmezőnyből. Egyetlen napon - pedig ilyennek elvileg nem lenne szabad megtörténni. Hát nem úgy van, hogy a Pingvin 4-től kezdve valós idejű a linkek feldolgozása? Hát nem úgy tudjuk, hogy nincs büntetés - csak a linkek kinullázódnak? Óriási tévedés, a Google mérnökök valamit ismét alkottak a hétvégén

Egy 2012-es cikkben írtam először a Google Pingvin frissítésről. A történelembe a linkszövegek mészárosaként vonult be és új, büntető irányvonalat teremtett meg. A célja a linkspam visszaszorítása. Elrettentő fegyver, akár teljes kizárással is büntetett kezdetben.

Emlékszem, amikor megjelent a Pingvin algoritmus - fél éven belül „keresőoptimalizálás” kulcsszóra adott találatok száma 2 millióról 600 ezerre csökkent. Ilyen sok „SEO guru” adta vissza „szakmáját”. Ennyit a „profi” linképítőkről...

Tudomásul kell venni, hogy a Pingvin-frissítés óta a linképítés komoly kockázattal jár

A Google mérnökök folyamatosan frissítették a Pingvin algoritmust. Egyszer beköszöntött egy új korszak, a Pingvin negyedik generációjával. Valós időben dolgozza fel a linkszövegeket. Ez azt jelenti, hogy amint talál egy linket a Googlebot, azonnal végigfuttatja rajta a Pingvin ellenőrzést.

A valós idejű feldolgozás hatására megszűnt a korábbi, egy napon végrehajtott algoritmus-frissítés. Egyetlen napon, tömegesen változtak a helyezések. Innen könnyen beazonosítható volt a Pingvin frissítés. Valamint a működési elve is viszonylag könnyen megérhető: a változás nyerteseit kellett összehasonlítani a kiradírozott weboldalakkal. Ebből az elemzésből kirajzolódott, hogy miként változott az algoritmus.

Ezt szűntették meg a valós idejű feldolgozással.

Elterjedt egy óriási hiba a köztudatban. A valós idejű feldolgozás miatt a linképítésnek nincs kockázata. A legrosszabb esetben a Google kinullázza a linkek értékét és a weboldal visszatér arra a helyezésre, ahonnan indult. Tévedés!

Többször is csillapítottak a Pingvin által kiszabott büntetés mértékén. Mára olyan elmélet nyert teret, miszerint nincs büntetés - csak a linkek értékének kinullázása. Ami a gyakorlatban hátrasorolással jár, hiszen egy weboldal egyszerre veszíti el több száz, akár több ezer linkjét. Fontos, hogy ez nem büntetés, csupán lefokozás. Tehát később újra visszaszerezhető a pozíció - új linkekkel.

Ezen felbátorodva tömegesen beindult linkspam. Egyre több linképítő guru tért vissza és olcsón ígérnek gyors eredményt. Hiszen nincs kockázata: a legrosszabb esetben a Google kinullázza a linkek értékét és a weboldal visszatér arra a helyezésre, ahonnan indult.

Mi történt április 7-én?

A SEOZSENI több ezer kulcsszó TOP100 helyezését figyeli. Azt a megdöbbentő eredményt jelezte nekem a mesterséges intelligencia, hogy tömegesen eltűntek weboldalak. Kiestek az első helyről olyan weboldalak is, amelyek hosszú évek óta uralták az élmezőnyt

Google Pingvin büntetés

Hová tűntél, Net-Position? Évek óta az első helyen voltak, a The Pitch banda közel egy éven át lenyomta őket. Visszakerültek az első helyre sok-sok linkkel és bumm: most az első 100-ban sincsenek (a cikk írás napján)

Minden kiesett weboldalra közösen jellemző, hogy az elmúlt hónapokban intenzív linképítést végeztek. Innen lehet egyértelműen beazonosítani, hogy Pingvin algoritmus frissítés áll a háttérben. Az a meglepő, hogy egyetlen napon történt a tömeges eltűnés.

Ennek nem így kellene működnie - hiszen valós idejű a Pingvin linkszöveg feldolgozás. Ezek szerint az egyik kulcsszónál büntetett weboldal és egy teljesen másik kulcsszónál büntetett weboldal időben teljesen máskor kapja a büntetést. Most ennek az ellentéte tapasztalható, mintha visszatért volna az első generációs Pingvin frissítés. Eltérő versenyben, egy időben kaptak büntetést weboldalak.

Hogyan lehet javítani?

A helyezés visszaeséskor az elsődleges teendő beazonosítani a probléma forrását. Tartalmi hibákat nem lehet linkszöveg átírással kijavítani. Fordítva is igaz: ha a linkszövegek miatt kap büntetést, a weboldal tartalmának átirkálásával nem nyerhető vissza az eredeti pozíció.

Ha az elmúlt időben drámaian esett a helyezés, most egészen biztosan a linkszövegek miatt lesz. A javítás is a linkszövegek módosítása:

  • Keresse meg az első szinten található linkszövegeket
  • Írja át az egzakt linkszövegeket: törölje a kulcsszavakat és valami organikus linkszövegre cserélje ki
  • Küldje újraindexelésre a Google Search Console-ban.
  • FEKETELEVES: a régi GSC-ben még volt lehetőség arra, hogy a feltérképezés módját kiválasszuk. Lehetőség volt arra, hogy a weboldalra hivatkozó összes linket is újra feltérképezze a Googlebot. Ezzel a módszerrel gyorsan javítható volt a Pingvin büntetés. Milyen meglepő: az új GSC-ben már nem találunk ilyen lehetőséget és akár hónapokig is tarthat, mire újra feltérképezi a hibás, de már kijavított linket : ' (

A védekezés biztos módja

A Pingvin a linkszövegek gyilkosa, ami a túlzott kulcsszavas linkszövegekért büntet. A védekezése legegyszerűbb módja, ha óvatosan bánik a linkszövegekkel és követi ezeket az arányokat:

  • Mély linképítés: a céloldalra hivatkozó linkek aránya 20% alatt legyen.
  • Egyedi linkszöveg: kerülni a tömegesen ismétlődő linkszöveget. Főleg akkor, ha a kulcsszavat is tartalmazza.
  • Organikus linkszöveg: a lehető legjobb, ha a link előtt vagy után található meg a kulcsszó - miközben a linkszöveg organikus jellegű. Pl „kattintson ide”, „nézze meg ezt”, domain név, márkanév, stb.
  • Többszintű linképítés: a linkerő exponenciálisan növelhető többszintű linképítéssel. Ráadásul védelmet is biztosít. Esztelen linkspam helyett minimális mennyiségű, de atombomba erejű első szintű linkek védik a weboldalt. A második szintű linkek kulcsszavakkal linkelik az első szintű linkeket. Így ha bármilyen büntetés történik, az első szintű linkek kapnak hátrasorolást. Nem pedig a fő weboldal.

Tetszett a cikk? Szeretne hasonló keresőoptimalizálás és linképítés tippeket?

A Google rangsorolási algoritmusa folyamatosan változik. Vigyázzon, ha nem frissíti tusádát, elavulnak SEO módszerei és lerontja a kemény munkával megszerzett helyezést. Legyen naprakész és értesüljön a legújabb keresőoptimalizálás tippekről. Iratkozzon fel a blog értesítőre és kap egy e-mailt, amikor hasonló cikk érkezik:

No-spam: csak keresőoptimalizálás és linképítés cikkeket kap, reklámot soha

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:

--
A közismert keresőoptimalizálás és linképítés technikák szakszerű alkalmazásával weboldala jobbá, értékesebbé válhat. A weboldala minőségi továbbfejlesztésével elnyerheti méltó helyét a Google kereső élmezőnyében. Ebben segít Önnek a SEOZSENI. Köszönöm figyelmét, tisztelettel:

Verdes János
Verdes János
Keresőoptimalizálás (SEO) szakértő, a SEOZSENI szerzője

© 2005 - 2020 seozseni.hu | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.