Menü
Telefonszám
Kapcsolat
Google rangsorolási faktor változás

2013. június 26, szerda 09:35

Google rangsorolási faktor változás: a link szövegkörnyezetében szereplő kulcsszavak értéke kiugróan megnőtt

Ki ne ismerné, hogy a linkszövegekben elhelyezett kulcsszavaknak pozitív hatása van a Google keresőben elért helyezésre? Az ilyen trükkök felhasználásával növelheti látogatottságát, vagyis bevételeit. Egy újabb ilyen trükk: a link szövegkörnyezetében elhelyezett kulcsszavakkal akár tízszer hatékonyabb lehet a linképítés, mint a linkszövegekre helyezett kulcsszavak módszerével

A keresőoptimalizálás (SEO) világában hamar felfedezték, hogy a link szövege óriási jelentőséggel bír. Gipsz Jakab asztalos a weboldalát az asztalos kulcsszóra szeretné az első helyen látni. Beküldi 600 linkkatalógusba a linket „Asztalos” szöveggel, és máris az élmezőnybe ugrik. Ma a Pingvin 1.0 rögtön észreveszi, hogy Gipsz Jakab honlapjára az „asztalos” linkszövegen kívül más nem nagyon található, ezért büntetést kap.  Ma a Pingvin 2.0 rögtön észreveszi, hogy az aloldalakra hivatkozó linkek szövege nincs szinkronban a kezdőlapra hivatkozó linkek szövegével, ezért büntetést kap.

Gipsz Jakab némi változtatás után olyan linkszövegeket készít, ami a Pingvin 1.0 és a Pingvin 2.0 szabályainak is megfelel. A linkkatalógusok elfogadják a linkajánlást. Gipsz Jakab honlapja egyre jobb helyezést ér el, de egy idő után megáll. Nem javul a helyezés. Gipsz Jakab még több linkkatalógusba regisztrál, de hiába.

Miért adódik olyan helyzet, amikor egy szemmel láthatólag alacsonyabb minőségű weboldal kerül az élmezőnybe a Google keresőben?

Gipsz Jakab a linkszövegre helyezett kulcsszó technikájával elérte a maximumot. A Google mérnökei csillagos ötössel jutalmazzák. Azonban a „bizonyítványban” több tantárgy is szerepel. Az iskola kiváló tanulója az lesz, aki minden tantárgyból ötösre vizsgázik. Gipsz Jakab ezt elfelejtette számításba venni. Habár „linkszövegre helyezett kulcsszó” tantárgyból kiválóan vizsgázott, a többi rangsorolási faktorra nem fordított kellő figyelmet.

A Google bizonyítványa

A Google „bizonyítványa”: Gipsz Jakab linkszövegre helyezett kulcsszavakból ötöst kapott, de a többi tantárgyat - például „Kulcsszavak a link szövegkörnyezetében” - elnagyolta, ezért a bizonyítványa hármas lett

Fontos rangsorolási faktor: a Pingvin 2.0 nagy hangsúlyt fektet a link szövegkörnyezetében szereplő kulcsszavaknak

Azok a honlapok kerülnek a Google élmezőnyébe, amelyek a fontosabb rangsorolási faktorból jelesre vizsgáznak. Az egyik ilyen rangsorolási faktor a Pingvin 2.0 algoritmus-frissítés óta a link szövegkörnyezetében szereplő kulcsszavak, ami a természetes linképítés mércéje:

A Pingvin a természetellenes linkszövegeket vizsgálja. Teljesen természetellenes, amikor egy weboldal zömében csak linkkatalógusokból szerzi a linkeket. Ugyanis a linkkatalógusokban egy listában több száz link szerepel. A link szövegkörnyezete gyakorlatilag nulla, mert a linkek egymás után szerepelnek.

Az emberek természetes módon valami hasonló körítéssel osztják meg weboldalukon a linkeket:

  • „Nézd meg ezt, most találtam: http://asztalos.hu
  • „Gipsz Jakab oldala itt van, én elégedett voltam vele”
  • „Gipsz Jakab nekem készített bútort, olcsó és ügyes volt, az asztalos.hu oldalon elérheted”

Az emberek a természetes link megosztás során teljes mondatokat, akár 10.000 karaktert is írnak a linkek köré. A link előtt és a link után szereplő szavak jelentősen befolyásolják, hogy a látogatók milyen arányban fognak a linkre kattintani. Ideális közegben nagyobb az átkattintás esélye, ezért ezek a linkek sokkal értékesebbek azoknál a linkeknél, ahol egy listában több száz link szerepel.

A releváns szövegkörnyezet olyan rangsorolási faktor, amit nem lehet mással helyettesíteni. Aki ezen a területen nem szerez jelest, könnyen búcsút inthet az első helytől.

(Részletek a SEOZSENI Linképítés Franchise könyvből)

Felturbózott VIP Linkkatalógus: egysoros linkek helyett egy egész bejegyzés írható a link köré

A link releváns szövegkörnyezete nélkülözhetetlen és pótolhatatlan rangsorolási faktorrá vált 2013-ban. A természetes link népszerűség alappillére, hogy a felhasználók megjegyzéseket fűznek a linkek köré. A megjegyzésekben megtalálható kulcsszavak fontosabbak annál, hogy a link szövegében szerepelnek-e a kulcsszavak. A link szövegében szereplő kulcsszavak is fontosak, de ennél jelentősebb, hogy a link előtti illetve a link utáni szövegben megtalálható-e a weboldalra jellemző kulcsszó.

A VIP Linkkatalógus teljes átépítésre került. A hagyományos linkkatalógusokkal ellentétben itt egy egész bejegyzés írható a linkek köré:

 

  Linkszövegben szereplő kulcsszavak Link szövegkörnyezet hossza Link szövegkörnyezetében található kulcsszavak

Linkek a hagyományos linkkatalógusokban:

     
Nagy Béla asztalos honlapja
Webasztalos Kft
Gipsz Jakab asztalosmester
Kovács és Fia asztalos Budapest
asztalos
asztalos
asztalos
asztalos
0 karakter
0 karakter
0 karakter
0 karakter
nincs
nincs
nincs
nincs

Link a VIP Linkkatalógusban:

     
A megfelelő minőségű bútor készítésében a szaktudás mellett a jó minőségű szerszám is fontos szerepet kap. Egy kiváló eszközzel precízebben, pontosabban faragható a fa. Az illesztések közötti hézag minimálisra csökken egy tapasztalt asztalos keze alatt. Gipsz Jakab bútorasztalos honlapján az asztalos munka rejtelmeibe pillanthat be. Azon ritka budapesti asztalosok egyike, akik generációkon keresztül őrzik a bútorkészítés fortélyait. asztalos 436 karakter bútor
asztalos
bútorasztalos
asztalos munka
budapesti asztalos (asztalos Budapest, Budapest asztalos)
bútorkészítés (bútor készítés)

Forradalmi felfedezés: a link szövegében 1-2 kulcsszóra optimalizálhat, de a link szövegkörnyezetében akár 5-10 fontos kulcsszó is szerepelhet

Észrevette a különbséget? A link szövegében alig lehet elhelyezni néhány fontos kulcsszót. A link szövegkörnyezetében tetszés szerint elhelyezhet több fontos kulcsszót is. Egy releváns szövegkörnyezet akár 5-10 fontos kulcsszóra is javíthatja weboldala helyezését a Google keresőben. Egyetlen releváns szövegkörnyezet akár tízszer hatékonyabb is lehet a hagyományos linkkatalógusban szereplő linkeknél.

A releváns szövegkörnyezettel felturbózhatja a weboldalára hivatkozó linkek értékét. Miközben fontos kulcsszavakat helyez el a szövegkörnyezetben. Weboldala minden kulcsszóra jelentős növekedést könyvelhet el a Google keresőben.

Ezt a forradalmi felfedezést mégis kevesen használják. Elsősorban azért, mert a linkkatalógus regisztrációnál nincs lehetőség a releváns szövegkörnyezet megírására. Csak a link szövege adható meg, ami erősen korlátozza a keresőoptimalizálás sikerét. Az előre haladást jelentősen gátolja, hogy egy linkszövegben 1-2 kulcsszó adható meg. Ráadásul a természetellenes linkszövegek miatt súlyos büntetésre lehet számítani.

Egy releváns szövegkörnyezetben található link akár tízszer hatékonyabb a releváns linkeknél. Mit gondol, mennyivel nő weboldala hatékonysága 300 db ilyen linkkel?

Képzelje maga elé a Google kereső találatait. Beírja a legfontosabb kulcsszót és a saját weboldalát látja rögtön a legelső helyen. Cége bevételi oldala robbanásszerűen megnő, mert elözönlik honlapját a potenciális vevők. Milyen nagyszerű eredmény, amire mindenki előtt büszke lehet.

Bátran dicsekedhet ismerőseinek, hogy Ön milyen fontos szerepet töltött be az első helyre jutáshoz. Elmeséli, hogy milyen fondorlatos eszközöket vetett be, miközben az első hely felé menetelt. Több száz konkurens harcol az első helyért, de Önnek sikerült mindegyiket maga mögé utasítani.

Villámgyorsan megduplázta a látogatottságát és bevételeit magasra tornázza. Pénztárcája gyorsan hízni kezd. A jól megérdemelt nyári vakációt, jobb autót, jobb eszközöket, több tartalékot eredményezhet a Google keresésekből származó jövedelem.

--
A közismert keresőoptimalizálás és linképítés technikák szakszerű alkalmazásával weboldala jobbá, értékesebbé válhat. A weboldala minőségi továbbfejlesztésével elnyerheti méltó helyét a Google kereső élmezőnyében. Ebben segít Önnek a SEOZSENI. Köszönöm figyelmét, tisztelettel:

Verdes János
Verdes János
Keresőoptimalizálás (SEO) szakértő, a SEOZSENI szerzője

Tetszett a cikk? Szeretne hasonló keresőoptimalizálás és linképítés tippeket?

A Google rangsorolási algoritmusa folyamatosan változik. Vigyázzon, ha nem frissíti tusádát, elavulnak SEO módszerei és lerontja a kemény munkával megszerzett helyezést. Legyen naprakész és értesüljön a legújabb keresőoptimalizálás tippekről. Iratkozzon fel a blog értesítőre és kap egy e-mailt, amikor hasonló cikk érkezik:

No-spam: csak keresőoptimalizálás és linképítés cikkeket kap, reklámot soha

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:

© 2005 - 2020 seozseni.hu | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.