Menü
Telefonszám
Kapcsolat
Bizalmas adatok (FTP, CMS, cPanel) kezelése

Bizalmas adatok (FTP, CMS, cPanel) kezelése

A SEOZSENI programkód telepítését és beállítását Ön (vagy webmestere) is könnyedén elvégezheti. Ennek az a hátránya, hogy a webmester sokszor nem elérhető. A programkód frissítése is problémás, ha nem reagál gyorsan az Ön programozója. A felmerülő költségeket is Önnek kell kifizetni. Van egy jobb megoldás: adja meg a belépési adatokat és ingyen elkészül a telepítés, minden beállítás és a jövőben minden frissítést automatikusan megkap

A Google nagyon gyakran frissíti az algoritmusát. Erre villámgyorsan reagálni kell. Egyes Google algoritmus frissítés érintheti a SEOZSENI Közösségi Linképítéshez felhasznált programokat:

A SEOZSENI linképítő módszerek folyamatos fejlesztés alatt állnak. Ezért szükséges, hogy legyen valaki, aki villámgyorsan frissíteni tudja az Ön tárhelyére feltöltött programokat. Itt a probléma: az Ön tárhelyéhez csak Önnek van hozzáférése.

Nincs más megoldás, mint

  • vagy a rendszergazdát / webmester / programozót bízza meg a frissítéssel, telepítéssel és beállításokkal
  • vagy megadja a hozzáférési kódokat

A hozzáférési kódok megadása kritikus veszéllyel jár. A belépési adatok birtokosa megnézhet titkos adatokat, hozzáfér mindenhez, beletúrhat az adatbázisba, törölheti a fáljokat. Nyugodjon meg, a SEOZSENI ilyet sosem végez

Magától értetődő, hogy a bizalmas belépési adatok birtokosa korlátlan hatalmat kap az Ön rendszere felett. Ez általában néhány területet érint:

  • Fájlrendszer hozzáférés (FTP)
  • Adatbázis hozzáférés (a SEOZSENI ezt nem használja)
  • Levelező rendszer (a SEOZSENI ezt nem használja)
  • Online adminisztráció belépés (CMS hozzáférés, pl WordPress admin)
  • Tárhely beállítások (cPanel)

Azonban ezeknek a megadása komoly bizalmi tényező, mivel biztonsági problémát jelent, hiszen visszaélésre ad lehetőséget. Ha Ön megadja valakinek ezeket az adatokat, akkor az illető mindenhez hozzáférhet az Ön weboldalán. Adott esetben felbecsülhetetlen értékű üzleti titkokhoz férhet hozzá.

Nyugodjon meg, erről szó se lehet:

ÉN, VERDES JÁNOS, a SEOZSENI egyedüli tulajdonosa, felelős szerkesztője, programozója és fejlesztője kijelentem, hogy az Ön weboldalának MINDEN adatát teljesen bizalmasan, magán jellegűnek tekintem. A hozzáférést kizárólag arra használom, hogy a SEOZSENI programokat megfelelően telepítsem, beállítsam és aktiváljam. Nem fogok a szerveren az adatok között kutakodni, semmit nem nézek meg és semmit nem mentek el. Nincs harmadik fél: sem alkalmazottak, sem külsős programozó cégek, az adatok birtokában személyesen én végzem el a telepítést. Ezért sem most, sem a jövőben nem fogok pénzt kérni. A telepítés és frissítés a következőket tartalmazza:

1. Fáljrendszer (FTP):

1.1) fáljok felmásolása a szerverre

2.2) Apache szerver esetén .htaccess fálj módosítása, eredei .htaccess fálj megtartása htaccess.bak néven

2. Online adminisztráció (CMS):

2.1) A PR Csoport és a Prémium linkcseréhez szükséges hírsablon létrehozása

2.2) A PR Csoport és a Prémium linkcseréhez szükséges link elhelyezése a láblécben

3. Tárhely beállítások (cPanel)

3.1) Linképítő Weboldal osztott tárhely beállítása (hozzáadott domain "document_root" beállítása)

Még egyszer megismétlem: a hozzáférési adatok birtokában szinte minden adathoz hozzáférek, de ezt rettentően szigorúan magán jellegű üzleti titkoknak tekintem, amibe 1) nem lesek bele 2) a hozzáférési adatokat senkinek sem adom tovább. Személyesen végzem a telepítést, így cégen belül sem tudja meg senki a hozzáférési adatokat.

Illetéktelen hozzáférés kizárva: minden adat titkosított. Ha véletlenül hackerek lopják el az Ön adatait, az eredeti jelszavakat visszafejteni matematikailag lehetetlen

Botrány, hogy milyen gyakran hallani a hírekben, hogy több millió felhasználó jelszavát szerezték meg. Ez azért lehetséges, mert a jelszavakat az adatbázisban titkosítás nélkül tárolják. Hackerek betörnek az adatbázisba és ellopják a jelszavakat.

Erre az a megoldás, hogy titkosítani kell a jelszavakat. Az adatbázisban pedig a titkosított kriksz-krakszokat kell tárolni. Van egy kétirányú titkosítás, ami matematikailag visszafejthetetlen: ha a titkosító kulcs hosszabb, mint az eredeti közlés, akkor az eredeti közlés a titkosító kulcs nélkül nem fejthető vissza. A SEOZSENI is erre építi a titkosítási algoritmusát megspékelve néhány egyedi trükkel.

Ha például az Ön jelszava az, hogy vendég, az adatbázisban így kerül tárolásra:

5xWGxP6kQ-hMHg5fUUX-2m01LAwBL-F0saFgmj4-jpeXwEDBV-ZMHxRPJyE-1bz1dX1f0-2x8PqNkcQ-koFX0pEAU-aoo0tLVzw

Ha betörnek az adatbázisba, akkor ebből a kriksz-krakszból a titkosító kulcs nélkül matematikailag lehetetlen visszafejteni az eredeti jelszót. A titkósító kulcsokat másol tárolom, ennek a helyét csak én tudom.

IDE KATTINTVA adhatja meg a belépési adatokat

--
A közismert keresőoptimalizálás és linképítés technikák szakszerű alkalmazásával weboldala jobbá, értékesebbé válhat. A weboldala minőségi továbbfejlesztésével elnyerheti méltó helyét a Google kereső élmezőnyében. Ebben segít Önnek a SEOZSENI. Köszönöm figyelmét, tisztelettel:

Verdes János
Verdes János
Keresőoptimalizálás (SEO) szakértő, a SEOZSENI szerzője

© 2005 - 2020 seozseni.hu | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.