Menü
Telefonszám
Kapcsolat
Google algoritmus frissítések

Google algoritmus frissítések: Pingvin, Panda, BERT, RankBrain és a többi

A Google találatok sorrendjét a rangsorolási algoritmus határozza meg. Évente 500 kisebb-nagyobb módosítást hajtanak végre. Fontos megismerni az új módszereket, mert a játékszabályok betartásával jelentősen javítható a Google helyezés. Aki nem ismeri meg az algoritmus frissítés hatását, elveszítheti a nehezen megszerzett helyezését. A fontosabb algoritmus frissítések listája időrendben:

A kereső algoritmus egy programkód, ami több mint 200 szempont alapján pontozza a weboldalak minőségét. Mivel az algoritmus működése szupertitkos, ezért csak következtetni lehet a működésére. Ha pontosan ismernénk az eljárást, egyszerű lenne olyan weboldalt készteni, ami azonnal az élre áll. Vannak jutalmazó és büntető algoritmusok is, amit jobb tiszteletben tartani.

2020 frissítések

2020. december 3. - Core Update

7 hónap után ismét frissült az alap-algoritmus. A frissítést szeptemberre vártuk, ám akkoriban a Google komoly indexelési problémákkal küszködött. Az alap-algoritmus frissítésen látszik, hogy a tartalom és a linkerő számítása is változott.

2020 december core update

2020. augusztus 10. - Google Glitch

Volt egy kisebb hiba az algoritmusban, amit javítottak ezen a napon. John Mueller, a Google keresőcsapat feje Twitteren megerősítette.

Google Glitch update

2020. május 4. - May 2020 Core Update

Alap-algoritmus frissítés, ami minden al-algoritmusra is hatással van. A BERT nyelvi interfész 3-ik frissítése. Danny Sullivan a Google keresőcsapat szóvivője erősítette meg Twitteren.

May 2020 core update

2020. január 13. - January 2020 Core Update

Januári alap-algoritmus frissítés. A nyelvi interfészekhez köthető, a BERT 2-ik nagy frissítése. Danny Sullivan erősítette meg Twitteren.

January 2020 Core Update

2019 frissítések

2019. december 9. - International BERT Roll-out

A Google legnagyobb durranása, a BERT algoritmus frissítés nemzetközi változata. 70 nyelven frissítették az algoritmust. Ekkor érkezett meg hazánkba is. Megerősítette Danny Sullivan Twitteren

BERT international

2019. október 22. - BERT Update

Mesterséges intelligencia, ami megérti az oldal üzenetét. A célja a természetes nyelvfeldolgozás (NLP, azaz Natural Language Processing). Az elmúlt 5 év legnagyobb dobása, amihez külön útmutatót is készített a Google mérnöke, Pandu Nayak.

2019. június 6. - Site Diversity Update

A találati lista sokszínűségét célzó algoritmus frissítés. A lényege, hogy egy domain most már csak maximum 2 oldala jelenik meg a találati listában. Megerősítette Danny Sullivan, Twitter.

Site Diversity Update

2019. június 2. - June 2019 Core Update

Alap-algoritmus frissítés, ami az oldalak szövegét és a linkek minőségét értelmezte újra. Danny Sullivan erősítette meg Twitteren.

june 2019 core update

2019. március 12 - March 2019 Core Update

A harmadik alap-algoritmus frissítés. Megerősítette Danny Sullivan egy Twitter bejegyzésben.

March 2019 core update

2018 frissítések

2018. augusztus 1. - Medic Core Update

„Medic” frissítés néven vált ismertté, mert főleg az orvosi oldalakat büntette, ha nem kapott releváns linkeket a többi orvosi portálról. Danny Sullivan erősítette meg Twitteren.

Google Medic update

2018. július 9. - Mobile Speed Update

Fél évvel a mobil indexelés elindítása után a mobil verziós oldalbetöltődési sebesség rangsorolási faktorrá vált. Ezzel kapcsolatban kiadott a Google egy közleményt, amit itt lehet olvasni.

2018. április 17. - Unnamed Core Update

Névtelen alap-algoritmus frissítést végzett a Google, melyet Twitteren erősített meg Danny Sullivan.

Unnamed April 2018 update

2018. március 26. - Mobile-First Index

A Google az asztali böngésző helyett a mobil verzióra helyezi a hangsúlyt. Az oldalak feltérképezése (indexelése) most már mobil eszközön történik. Útmutató webmestereknek itt.

2017 frissítések

Ebben az évben nem volt jelentős, hivatalosan megerősített algoritmus frissítés. A köznyelv FRED névre keresztelte a 2017. március 8-án tapasztalt hatást, a Google szóvivői nem erősítették meg. Ettől az évtől a Google Chrome böngésző figyelmeztet, ha valaki nem biztonságos kapcsolatot használ

2016 frissítések

2016. szeptember 23. - Penguin 4.0

Nagyon fontos algoritmus frissítés. Innentől kezdve a Pingvin 4.0 verzióját már nem időnként frissítik, hanem az alap-algoritmus része. Valós időben dolgozza fel a linkeket. A célja a linkspam kiirtása, de nem a linkek büntetésével, hanem annak leértékelésével éri el a hatását. Google Webmester Central Blog-on lehet erről többet olvasni.

2016. május 12. - Mobile-friendly 2

Több mint egy évvel a legutóbbi mobilbarát frissítés után a Google jelentősen módosította az algoritmus működését. Megerősítette John Mueller egy Twitter posztban.

mobile-first v2

2015 frissítések

2015. október 26. - RankBrain

Megjelent a RankBrain algoritmus, ami a harmadik legfontosabb rangsorolási faktor. Megerősítette Danny Sullivan, aki ekkor a Search Engine Land (azaz SEL) egyik kiemelkedő szerzője. Ekkoriban még nem Twitteren történt a megerősítés, hanem nemzetközileg elismert SEO szakemberekre hagyatkoztunk.

2015. július 17. - Panda 4.2

A tartalmi minőségért felelős Panda algoritmus frissítése. Megerősítette Barry Schwartz, SEL cikkében

2015. május 3. - Quality Update

A minőségi mutatók értelmezését frissítette a Google. Megerősítette Barry Schwarth, SEL.

2015. április 22. - Mobilgeddon

Az első mobilbarát frissítés. Innentől kezdi el hátrasorolni a weboldalakat a találati listán, ha nincs mobilbarát vagy reszponzív verzió. Megerősítés a Google Webmaster Central Blog-on.

2014 frissítések

2014. október 17. - Penguin 3.0

Több mind egy évvel az előző Pingvin frissítés (2.1) után, a Google nagy frissítést hajtott végre az algoritmuson. Részletek a Search Engine Roundtable cikkében.

2014. szeptember 23. - Panda 4.1

Jelentős Panda frissítés (immáron a 27-ik alkalommal), ami a tartalom minőségét javítja. Megerősítette Danny Sullivan, SEL.

2014. augusztus 6. - HTTPS/SSL Update

A Google bevezette, hogy a biztonsági protokollt használó weboldalak jobb rangsorolást kapnak. Megerősítve a Google Webmaster Central Blog-on.

2014. július 24. - Pigeon

A Google a helyi keresések (local search) rangsorolási faktorát írta át alaposan. Erről írt Barry Schwartz a SEL cikkében.

2014. május 19. - Panda 4.0

Megjelent az első 4-es verziószámú minőségi algoritmus, a Panda. Megerősítette Barry Schwartz a SEL cikkében.

2013 frissítések

2013. október 4. - Penguin 2.1

Jelentős algoritmus frissítés a Pingvinen. Cikk a Search Engine Roundtable oldalán.

2013. augusztus 20. - Hummingbird

A Kolibri névre kereszteltek egy nagyszabású algoritmus frissítést. 12 éves alap-algoritmust váltott le. Részletek itt: SEL (Danny Sullivan).

2013. május 22. - Penguin 2.0

A webspam elleni küzdelem algritmusa a Pingvin. Nagy frissítést kapott, itt a mélylinkek vizsgálata volt a fő szempont. Részletek a SEOMOZ cikkében (most már csak MOZ).

2012 frissítések

Ebben az évben nagyon sok apró Panda frissítés érkezett. Ezt az évet mindenki megjegyezte az első Pingvin frissítésről.

2012. április 24. - Penguin

A túloptimalizálás miatt akár teljes indexből való kitiltást hozott a Pingvin büntetés. A linkszövegek mészárosaként vált közismertté. Ettől a ponttól kezdve a linképítés óriási rizikó. A természetellenes linkek miatt könnyen büntetést lehet kapni. Részletek a Google Inside Search cikkében.

2011 frissítések

Ebben az évben sok apróságot frissítettek, aminek ma már nincs túlzott jelentősége. Az év nevezetessége, hogy megjelent az első Panda minőségi algoritmus frissítés.

2011. február 23. - Panda

A Panda a minőségi tartalom algoritmusa (Farmer-nek is hívták eleinte). Duplikált tartalomért súlyosan büntet. Részletek a MOZ cikkében.

Tetszett a cikk? Szeretne hasonló keresőoptimalizálás és linképítés tippeket?

A Google rangsorolási algoritmusa évente 500 alkalommal változik. Vigyázzon, ha nem frissíti tusádát, elavulnak SEO módszerei és lerontja a kemény munkával megszerzett helyezést. Legyen naprakész és értesüljön a legújabb keresőoptimalizálás tippekről. Iratkozzon fel a blog értesítőre és kap egy e-mailt, amikor hasonló cikk érkezik:


Okos vásárlás: küldhetnek nekem akciós SEO ajánlatokat (max. havi 1x) IGEN, értesítést kérek
az új SEO módszerekről

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Név:
*Hozzászólás:

--
A közismert keresőoptimalizálás és linképítés technikák szakszerű alkalmazásával weboldala jobbá, értékesebbé válhat. A weboldala minőségi továbbfejlesztésével elnyerheti méltó helyét a Google kereső élmezőnyében. Ebben segít Önnek a SEOzseni. Köszönöm figyelmét, tisztelettel:

Verdes János
Verdes János
Keresőoptimalizálás (SEO) szakértő, a SEOzseni szerzője

© 2005 - 2021 seozseni.hu | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.